Bu Blogda Ara

29 Eylül 2017 Cuma

VERGİ ZAMLARI VE EKONOMİMİZ

Bence korkunç bir durum var. Ya bakanlar kendilerine deklere edilenleri son dakikada duyuyorlar ve alel usul cevaplar veriyorlar, yada bu bakanlar hiç bir şeyden anlamıyor. Bu bir hakaret değildir, bu bir gerçeği araştırmaktır.
Sayın bakan, tüm milletin gözlerinin içine baka baka basit bir hesap yapıyor. Diyor ki ne olacak 940 TL yerine 1200 TL verecek, hemde iki taksitte diyor.
Şimdi sayın bakana soruyorum:
Siz bağcıyı dövmek mi istiyorsunuz yoksa üzüm yemek mi? Bir kişi açısından bakıldığında durum öyle görünebilir ama Firmaların envanterlerinde birden çok araç vardır. Firmanın büyüklüğüne göre de araç sayısı çoğalır. Şimdi bunun o firmaların maliyetlerine nasıl etkileyeceği sizin söylediğiniz kadar basit değildir. Bu zaten maliyet sıkıntısı içinde ki firmaları zorlayacak, bunu finanse etmek için ise işçi çıkarmalara yönelecektirler. Maliyetleri arttığından ihracat güçleri daha da zayıflayacaktır.
Türkiye nin en çok ihracatına katkı sağlayan otomatif sektörü bu vergi artışları nedeniyle üretim sorunu yaşayacak ve güç kaybedeceği kesindir. Bu vergi artışları başarılı firmaları bir nevi cezalandırmaktır.
Türkiye de yatırım yapmak isteyenlerin böyle keyfi vergi artışları nedeniyle yatırım yapmak yoluna gitmeyecekleri de kesindir. Eğer kafanızı kaldırıp etrafınıza bakarsanız, bizden çok daha geri olan bir çok komşumuzun kısa zamanda bize yetişip, bizi geçtiğini görürsünüz. Bunun sebebi evrensel ekonomik kurallara uygun büyümeleridir. Siz enflasyon %5-6 yı geçmediğini resmi ağızdan ilan eder sonra %40-20 vergi zammı yaparsanız tüm dünya ya karşı inandırıcılığınızı kaybeder ve güvenilmez olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder